Skład Azot Sód Bor Mangan Miedź
Dane w % objętościowych 4,5% 10,0% 0,5% 0,2%* 0,05%*

*schelatowana przez EDTA

  • Zastosowanie nawozu ADOB® Na (Sód) podnosi efekt synergizmu w pobieraniu składników użytych w nawożeniu doglebowym.
  • Zawartość w pełni schelatowych mikroskładników (Cu,Mn) oraz B i Na zapewnia odpowiednie utrzymanie turgoru rośliny, a dzięki temu uzyskania wysokiej jakości plonów.
  • Sód podobnie jak potas zwiększa tolerancję na suszę, aparaty szparkowe szybciej zamykają się, gdy są nawożone sodem i potasem.
  • Sód wpływa korzystnie na koncentrację chlorofilu i tym samym zwiększa efektywność fotosyntezy.
  • Prawidłowy stosunek K:Na powinien wynosić 3,5:1.
  • Optymalne pobieranie sodu przez buraki cukrowe wynosi 1,35 kg/t korzeni.
  • Najlepsze rezultaty nawożenia na przyrost korzeni obserwuje się w warunkach odpowiedniego nawożenia potasem i przy deficycie wody.
  • W podobnych warunkach w dwóch doświadczeniach polowych założonych w 2018 roku uzyskano średni wzrost plonu korzeni o 3,5 t/ha przy dwukrotnym zastosowaniu ADOB Na w ilości 3 l/ha.

Dostępne opakowania: 20 l, 1000 l

Forma: płynna