Skład | Azot | Sód | Bor | Mangan | Miedź |
Dane w % objętościowych | 4,5% | 10,0% | 0,5% | 0,2%* | 0,05%* |
*schelatowana przez EDTA
- Zastosowanie nawozu ADOB® Na (Sód) podnosi efekt synergizmu w pobieraniu składników użytych w nawożeniu doglebowym.
- Zawartość w pełni schelatowych mikroskładników (Cu,Mn) oraz B i Na zapewnia odpowiednie utrzymanie turgoru rośliny, a dzięki temu uzyskania wysokiej jakości plonów.
- Sód podobnie jak potas zwiększa tolerancję na suszę, aparaty szparkowe szybciej zamykają się, gdy są nawożone sodem i potasem.
- Sód wpływa korzystnie na koncentrację chlorofilu i tym samym zwiększa efektywność fotosyntezy.
- Prawidłowy stosunek K:Na powinien wynosić 3,5:1.
- Optymalne pobieranie sodu przez buraki cukrowe wynosi 1,35 kg/t korzeni.
- Najlepsze rezultaty nawożenia na przyrost korzeni obserwuje się w warunkach odpowiedniego nawożenia potasem i przy deficycie wody.
- W podobnych warunkach w dwóch doświadczeniach polowych założonych w 2018 roku uzyskano średni wzrost plonu korzeni o 3,5 t/ha przy dwukrotnym zastosowaniu ADOB Na w ilości 3 l/ha.
Dostępne opakowania: 20 l, 1000 l
Forma: płynna